O S T E O P O R O Z A
1) Co je osteoporoza
- řídnutí
kostí postihuje především houbovité kosti (páteř, kyčelní kosti). Houbovitá
kost se skládá z trámců připomínajících gotické oblouky. Dochází ke ztenčování
kostních trámců, jejich zlomeninám. Je to trámčina, která se neustále mění na
základě tahů a tlaků vazů a svalů, tedy na základě zatížení kosterní soustavy
- tedy pohybu.
2) Kdo je ohrožen:
- ženy v menopauze
(ztráta estrogenů)
- starší muži
(muži s hypogonadismem,alkoholici
- osoby užívající
KORTIKOIDY (i kortikoidy v mastech, sprejích)
- ženy anorektičky
(snížený příjem bílkovin, vápníku, fosforu, vitamínů)
- ženy po několika
těhotenstvích, po kojení (bez dostatečného přísunu bílkovin, minerálů atd.
- obezní děti
(nedostatečná výživa, nadbytek cukrů, tuků, nedostatek pohybu, zeleniny, minerálů)
3) Příznaky
osteoporézy
- chronické bolesti
zad, hlavy (bolest při pohybu, bolest na tlak) statické zatížení páteře (u
počítače)
- dochází k subluxaci
kloubů páteře, mikrofraktury až fraktury kostí
- typický hrb
na zádech, bolesti kyčle, slabost nohou
Přesto až 50 %
případů osteoporézy je objeveno náhodně.
4) Co škodí:
- nadbytek bílkovin,
(biftek, 500 gr)
- nadbytek alkoholu
(tvrdého především)
- káva (více jak
2 šálky)
- kouření
- nadměrné množství
cukru a soli
- analgetika (léky
proti bolesti)
- antikoagulautia
(léky snižující srážlivost)
- steroidy (kortikoidy)
5) Co pomáhá udržet si dobrý stav kostí?
Množství kostní hmoty je přímo závislé na kvalitě svalů, tedy na pohybu. Jen
cca z 50% je ovlivněno geneticky. Nabudování kostí je možné do 20 - 25 let věku.
Později už kost pomalu ubývá, v závislosti na naší fyzické aktivitě a stravě.
6) 5 "P" pro
dobré kosti - prevenci osteoporozy
- 1)
pohyb - schází dětem (sedí u počítačů) schází dospělým (sedí u televizorů)
- 2)
vitamin D - ryby tučné rybí tuk lepší než depotní preparáty vit. D 15 minut
denně pobývat na slunci (ozáření obličeje, rukou - stačí)
- 3)
vápník - zajišťuje propustnost buněčných membrán, tvorbu energie - mléčné
výrobky zakysané - losos a mastné ryby - listová zelenina, salát, zelí, kedlubny,
kapusta , ČEKANKA - endivie, cikorka, štěrbák, poustník (divoká forma - kořen),
šlechtěná forma - čekankové lusky do salátů (odřízneme spodek a vrch, 10 min.
ve studené vodě) s jogurtem, citronem a solí. Čekanka obsahuje vysoké hodnoty
vápníku, fosforu, draslíku, hořčíku, vitaminu C a B komplexu v optimálním
vzájemném poměru pro růst kosti. Pomáhá pří osteoporoze a u vyhřezlé plotýnky.
- MÁK - optimální poměr Ca - P - Fe a Omegy 3 mastných kyselin - pomáhá regulovat
estrogeny, potřebné pro tvorbu kostí, - Další potraviny - důležité pro kosti:
Smetánka, mořské řasy, kopřiva, šípky, fenykl, anýz, pískavice - řecké seno,
lékořice, pupalka, luční jetel - vojtěška - obsahuje přírodní estrogeny, podporující
tvorbu kostí
- 4)
potraviny, podporující vstřebávání vápníku (Ca) Lyzin (aminokyselina) v sýrech,
vejcích, rybách, fazoli, mléce, červeném mase, kvasnicích. Brzdící vstřebávání
vápníku - citrony, rajčata, rebarbora, špenát, mandle, kešu ořech - Tyto potraviny
omezit při osteoporoze
- 5)
draslík - důležitý pro nervovou soustavu, pravidelný pulz, řídí reakce v buňkách,
zlepšuje přenos živin do buněk. Obsaženo: meruňky, ořechy vlašské, lískové,
česnek, mořské řasy, fíky